Fehér király – fekete gyalog …

Az élet sakktábláján fehér királyként próbálsz lépegetni, előre jutni, keresni a boldogságot, jobb esetben az életed értelmét, majd végül célba jutni. Néha talán meglep a félelem, hogy elvéted az irányt, a célt. Ennél sokkal rosszabb a helyzet, ha cél nélkül bolyongasz az élet útvesztőiben.  Ráadásul az út végén Isten még ítéletre is von, hisz azt mondja az Ő Igéjében: “Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a te szíved a te ifjúságodnak idejében, és járj a te szívednek útaiban, és szemeidnek látásaiban: de megtudd, hogy mindezekért az Isten téged ítéletre von!” (Prédikátor könyve 12,1)

Az élet dolgai, buktatói könnyen eltéríthetnek attól az eredeti tervtől, elhívástól, amire rendeltettél. Ha őszinte vagy önmagaddal szemben, hamar kiderül számodra, hogy az idealizált fehér “én”-király valójában nem létezik, s az életed – minden önzésével, önimádatával, romlottságával, bálványaival – inkább azonosítható a sakktábla sötét gyalogjával.

Elhibázott, elrontott életednek egyetlen esélye, ha Őt, a tökéletes Szeretetet választod szíved urává és királyává. Az Ő célja, hogy megmutathassa az Ő hatalmát, dicsőségét, és ennek részesévé, élvezőjévé tehessen téged is. Leghatékonyabban Jézus Krisztus élete által jelentette meg ezt az isteni lényeget. Az Isten leképeződése megjelent testben, az Úr Jézus Krisztusban. Őt látva értheted meg, hogy valójában milyen is Isten, hogyan gondolkodik, hogyan cselekeszik. Ugyanakkor rajtad is meg akarja megmutatni az Ő dicsőségét.

  • A megtérésedben, amikor felismered elveszett voltodat, s bűnbocsánatért kiáltasz, s élsz az Általa felkínált kegyelemmel, s mások előtt is láthatóvá lesz ez a természetfeletti jellem, élet.
  • A jó körülmények között, a sikerekben, amikor nem felfuvalkodsz, hanem hálás szívvel Neki adod a dicsőséget.
  • A szenvedésben, amikor nem zúgolódsz, panaszkodsz, hanem hittel, bizalommal vagy Iránta, hogy Ő mindent jól intéz.
  • Isten népe között, a Gyülekezetben, amikor a világ előtt is nyilvánvalóvá válik, hogy az Ő követője vagy, mert annyira szereted testvéreidet.
  • A nem hívők felé való szolgálatban, segítségnyújtásban, önzetlenségben, amit a világ nem ismer.
  • A házasságban, ahol a férjként önfeláldozó módon szereted a feleséged, feleségként pedig tiszteled, és engedelmeskedsz a férjednek, s ezzel is bemutatod azt az isteni összhangot, működőképes egységet, szeretet, ahogyan a mennyei Vőlegény viszonyul az Ő földi menyasszonyához.

Ha az élet buktatóin elvérzel, elvéted az irányt, rosszul építkezel a jó alapra, strandházakat, melléképületeket húzol fel a stabil kőház helyett, ha felhőkarcolókkal kezded az építkezést (csak a nagy dolgokban vársz útbaigazítást Istentől), ahelyett, hogy kicsiben is megtanulnád az építkezést (ismerőssé válnál a jó Pásztor hangjával az élet apró hétköznapi dolgaiban), akkor nem tudod visszatükrözni Isten dicsőségét.

 A berettyóújfalui ifjúsági csendesnapok előadásain, csoportbeszélgetésein ezeket a gondolatokat forgattuk szíveinkben, s igyekeztünk aprópénzre váltani a megértett igazságokat.

A hétvégén készült képek:  ITT! 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s