Hazavonzani a szívét

vonzani a szívét

Amikor a férjed hazaér – függetlenül attól, hogy milyen napja volt – tisztában van azzal, hogy egy vidám, boldog, hálás, őt csodáló nő fogja fogadni, aki izgatottan várja, hogy végre megpillanthassa? A férfiak szeretnek olyan helyen lenni, ahol értékelik, csodálják, elfogadják őket, nem pedig ott, ahol még inkább nehezítik a helyzetüket. Ha vannak kisgyerekeid, vagy kutyád, gondolj arra, milyen nagy izgalommal, lelkesedéssel fogadnak, amikor megérkezel. Azt éreztetik veled, hogy nagyon szeretnek, és értékelnek! Ez az a fajta lelkesedés, amitől egy ember azt érzi, hogy örömmel fogadják, és örülnek, hogy ott van!

            A férjed életében melyik az a hely, ahol a leginkább otthon érzi magát? Hol támogatják a leginkább, hol néznek fel rá? Hol érzi magát a legkényelmesebben? Hol számíthat arra, hogy bátorítást kap az erőfeszítéseihez? Hol talál elfogadást, ahol nem kell másképp viselkednie, szerepet játszania?

            Sajnos sokunk férje sokkal kellemesebben érzi magát a munkahelyén, mint otthon. Az az otthon, ahol a feleség szinte sosem boldog, vagy megelégedett, azt az üzenetet közvetíti, hogy: sikertelen ember vagy. Férjeink sok esetben nem akarnak semmiféle dicséretet a törekvéseik elismeréseként. Nem számít, milyen erőfeszítéseket tesznek, mi még többet akarunk. Gyakran olyan az arckifejezésünk, a hangszínünk, mint az elégedetlen iskolai szakfelügyelőé, aki vonalzóval ütögeti az ujjait, látva a helytelen viselkedést, látva a meglehetősen gyengécske előadást. Tehát ha egy férfi nem számíthat arra, hogy dicséretben, elismerésben, vidámságban, mosolyban, melegségben, csodálatban legyen része otthon, – sokkal nagyobb valószínűséggel kezd el olyan helyeket látogatni, ahol ezekben része lesz. A férfiak nem szeretik a kudarcélményt. Hobbik, baráti társaság, későre nyúló munka, érdekes kolleganőkkel való beszélgetés, pornográfia, az internet, gyakran biztonságosabb dolgoknak tűnnek némelyiküknek, mint amit az otthon nyújt.

            Egy férj, akinek csalódott a felesége, elveszti minden motivációját arra nézve, hogy megváljon a rossz szokásaitól. Mit gondolsz, min dolgozott olyan keményen a férjed, mielőtt összeházasodtatok? Mert tetszett neki, ahogy csodáltad őt. Meg akarta szerezni a figyelmedet, le akart nyűgözni. És amikor látta, hogy észrevetted, és értékelted őt, akkor még inkább a kedvedre akart tenni. Úgy érezte, hogy a csodálatod motiválta őt. A nyilvánvaló csalódottság  rákfenéje azonban felemészt minden motivációt a további változásra. Mielőtt meg akarod változtatni a férjedet, dőlj hátra, élvezd, értékeld őt, légy hálás érte Istennek. Mielőtt azon kezdesz el gondolkozni, hogy miből kellene változnia, készíts egy kimerítő, alapos leltárt arról, mi az amit szeretnél, ha maradna. Kezdj el hálát adni Istennek ezekért, és köszönd meg a férjednek is.

            Feleségek! Mi nem azért vagyunk felelősek, hogy megváltoztassuk a férjeinket. Nem vagyunk felelősek a bűneikért. 100 %-ban Istennek tartoznak felelősséggel a választásaikért. Mi pedig 100 %-ban  a saját döntéseinkért vagyunk felelősek, s azért, hogy milyen feleségek vagyunk. Elégedett lehet Isten a hozzáállásommal? Hálás vagyok a férjemnek, vagy panaszkodok a hibái miatt szóval, vagy akár csak magamban? Békés, örömteli, elfogadó légkört teremtek az otthonunkban? A házasságunk, a családi életünk érzelmi atmoszféráját elsősorban mi  határozzuk meg!   Ez nagy felelősség! Ha egyre jobb kapcsolatba kerülök Istennel, hagyom, hogy az Ő Szent Lelke az újat munkálja bennem, felövezzen erővel, – akkor az én istenfélő, elfogadó, nőies, bátorító, csodáló, tiszteletteljes, vidám hozzáállásom, mágnesként fogja hozzám vonzani a férjemet. Miért is szeretne valahol máshol lenni a férjem, ha tudja, hogy figyelemmel vagyok az igényeire, és igyekszem azon, hogy az otthonunkat élvezetes hellyé tegyem a számára? Mi vonzaná sokkal erőteljesebben az oldalamra a férjemet, mint a csodáló mosolyom, a ragyogó szemeim, a bátorító szavaim, az őszinteségem és a tiszteletem? Mi motiválhatná leginkább a férjemet abban, hogy a lehető legjobb férj és apa legyen, ha nem a teljes bizalmam benne mint férfiban, a hitem benne, az üzenetem felé, hogy ő egy erős, alkalmas, intelligens, felelősségteljes, hihetetlenül jó fej, és tudom, hogy Isten nagy áldásban részeltetett rajta keresztül? Bár nőként kevés az erőnk, de mégis nagyon hatékonnyá válhat, ha megértjük, hogy miben van a mi erőnk! Félre kell tennünk a negatív szavakat, gondolatokat, hozzáállást, és Isten és a férjünk iránti hálával kell felcserélnünk. Át kell képeznünk a szánkat, hogy építő, hasznos, életet munkáló legyen az, ami elhagyja a szánkat, ne pedig törjön, zúzzon és pusztítson…

            Amikor Isten Lelke felövezhet egy feleséget az Ő erejével, és megérti az a feleség, hogy csodálatával, készségességével, örömteli együttműködési készségével micsoda hatalom birtokában van, a férje számára az otthon lesz a legjobb hely a világon!

Péld 17,1; 19,13; 21,9; 21,19